I mer enn ti år har jeg lett etter en god chablisprodusent, og falt pladask da vi avsluttet reisen med et besøk hos Château de Fleys og smakte hele sortimentet deres. Klimaet i Chablis, som ligger lenger nord, er naturlig nok kjøligere enn i Côte d’Or, med økt risiko for frostskader (som i årgang 2021) og senere avlinger. Jorden består av kalkstein dekket med enten draupneskifer eller portlandialeire, som begge oppsto i juraperioden. Draupneskifer er en kalkholdig leire som regnes som det mest ettertraktede jordsmonnet i Chablis. Chardonnay er faktisk den eneste druen som det er lov å plante i Chablis-distriktet.
Denne vingården er familiedrevet og består av to brødre og en søster, alle med familienavnet Philippon. De har drevet eiendommen siden slutten av 1800-tallet i kommunen Fleys, som ligger sentralt i Chablis-distriktet. Gården har unik enerett på sin høyst eksklusive vinmark (i Burgund kalt Monopole, for Fleys’ vedkommende også kalt «Le clos du Château»).
I tillegg tilbyr gården to cru-viner: «Mont de Milieu» og «Les fourneaux».
I desember 2021 ble gården kåret til Årets vinmarker i Burgund av bladet «Bourgogne aujourd’hui» , de ble «Ukens viner» i Apéritif og har også fått mange andre gode anmeldelser.
Best av alt er filosofien som betegner hele produksjonen fra den enkleste chablis til cru-vinene – som alle kan nytes til virkelig uslåelige priser.
Vi importerer så å si alle gårdens vintyper til Norge og kjøper nesten samtlige av deres 2000 årlig produserte flasker med Monopole Clos du Chàteau!
Les mer om alle vinene ved å trykke på følgende lenke: Château de Fleys – Winederful